sunnuntai 23. marraskuuta 2008

Linnéan kirjahyllystä: More Big Girl Knits

Puikoilta on nyt viikonloppuna tipahdellut jouluisia salaisuuksia, jotka nähdään täällä blogissa sitten joulun jälkeen. Ravelryssä noita voipi jo tiirailla. Puikoilla ja koukuilla on toki myös ei-jouluisia asioita, mutta nuo ovat sellaisia pitkän aikavälin projekteja, niin niiden valmistumista saadaan melko varmasti odotella vielä pitkään. Valkoinen vauvanpeitto taas alkoi jumittaa, koska viimeinen Mambo-kerä meni piiloon, eikä sitä löytynyt mistään, vaikka yritin käyttää perinteistä etsintäkikkaani: "Jos olisin valkoinen Mambo-lankakerä, missä olisin?" Tällä kertaa en onnistunut asettumaan lankakerän osaan. Lopulta karkulainen löytyi puhtaan pyykin vuoresta, joka muuten edelleen odottaa tuossa arkun päällä viikkaamista. Ensi viikon töitä...

Koska tällä kertaa ei löydy pehmeää esiteltävää, esittelenkin jotain kovaa, nimittäin kirjahyllyni uusimpia aarteita. Tilasin Jillian Morenon ja Amy R. Singerin kirjat "Big Girl Knits" ja "More Big Girl Knits" jo aikoja sitten, ja tällä viikolla toinen niistä vihdoinkin tipahti postilaatikkoon.

Lisää "isojen tyttöjen" neuleita, niinpä niin. Hieman ärsyttävästä nimestä huolimatta kirja vaikuttaa todella hyvältä. Olin kuullut hieman negatiivisia kommentteja tästä kakkoskirjasta, mutta minä ainakin olen ostokseeni tyytyväinen. Parjattua tätimäisyyttä en tästä kirjasta juurikaan löytänyt... jos ei nyt oteta lukuun yhtä kirjoneulejakkua, joka ehkä sopisi hieman minua vanhemmalle ihmiselle.


Kirjan alussa kerrotaan kaikenlaista hyödyllistä perustietoa siitä, miten valitaan mahdollisimman hyvin omalle vartalotyypille sopiva neulemalli. Kirjailijattaret puhuvat kolmesta pääasiallisesta vartalomallista, jossa hallitsevin osa ovat jokin kolmesta B:stä: Boobs, Belly tai Butt. Suomeksi tuon voisi kai sanoa "puskurit, pötsi ja peppu" :D

Jokainen neulemalli kirjassa on erikseen merkattu merkillä, joka kertoo mille vartalotyypille juuri kyseinen malli sopii. Tarkkasilmäiset näkevät esimerkiksi tuossa allaolevassa kuvassa lohenpunaisen palkin jossa on pari ympyräistä symbolia. Ne tarkoittavat sitä, että viereisen sivun neulemalli sopii erityisen hyvin mahakkaille ja pepukkaille naisille. Tuo villatakki on aika lailla minun mieleeni, mutta tekotapa on pelottava: ensin neulotaan villapaita pyöröneuleena, sitten koko komeus LEIKATAAN AUKI VILLATAKIKSI! Pelkkä ajatuskin kauhistuttaa.

Eniten malleja kirjassa tuntuu olevan mahakkaille ja pepukkaille naisille, kun taas rintaville omistettuja malleja on aika vähän. Osa malleista toki sopii kaikille, ja kirjassa myös kerrotaan miten neulemalleja voi muokata omalle vartalonmallille sopivaksi.

Osa kirjan ohjeista tuntuu aika itsestäänselviltä, mutta ehkäpä ne eivät sitä kaikille ole. Kirjailijat ohjeistavat isokokoisia m.m. toimimaan seuraavalla tavalla:
  • Valitse mahdollisimman ohutta lankaa. Neuletiheyden pitää olla 16 s/10 cm tai enemmän.
  • Vältä pörrölankoja ja hyvin paksuja lankoja, ne lisäävät kokoa ja häivyttävät vartalon muotoja.
  • Vyörätömuotoilut ovat aivan ehdoton juttu. Neliömäiset villapaidat näyttävät säkeiltä.
  • Tummat sävyt häivyttävät, vaaleat korostavat. Poikkiraidat leventävät.
  • Musta väri ei tee autuaaksi; valitse mielummin väri joka saa ihosi hehkumaan.
  • Korosta hyviä puolia, häivytä vähemmän hyviä.
  • Valitse sopiva koko; ei liian pieni, mutta ei myöskään liian suuri.
Ei mitään uutta ja mullistavaa, mutta ehkä ihan hyödyllistä ajateltavaa.

Villapaitojen, neuleiden, toppien ja villatakkien lisäksi kirjassa löytyy ohjeet useampaan pyöreämpään sääreen sopivaan sukkapariin, muutamaan huiviin ja kaulaliinaa sekä pariin laukkuun. Kaikkien mallien suunnittelussa on otettu huomioon, että käyttäjä on XL-kokoinen tai suurempi.


Kokoja on todella reilusti, L-koosta ainakin 4XL-kokoon asti. Pikaisen selauksen tuloksena suurin löytämäni neule oli rinnanympärykseltään 160 cm ja lantiolta 170 cm. Ihan kaikki ohjeet eivät noihin mittoihin asti yllä, mutta kuitenkin suurempaan kokoon kuin mitä esimerkiksi kotimaisista käsitylehdistä yleensä löytyy. Kirjassa mitat muuten kerrotaan lähes aina sekä tuumina että senttimetreinä.Kirja on todella värikäs ja kaunis, paperi laadukasta, teksti sujuvaa. Todella hyvältä vaikuttaa, ainakin näin ensinäkemältä. Kunhan joululahjakiireet ovat ohitse, aion iskeä erään aivan ihanan hupparin kimppuun. Sitten pääsen testaamaan onko kirja oikeasti niin hyvä kuin miltä se vaikuttaa.

3 kommenttia:

makepeace75 kirjoitti...

Sama kirja löytyy munkin hyllystäni -itseasiassa nuo molemmat. :o) Mäkin tykkään. Ja nuo muokkausohjeet otan aina ilolla vastaan, kun en ole tissevä, vaikka iso olenkin. Sukatkin näyttivät kivalta. Kaikkein eniten tahtoisin tuon Susie Hoodien, se on taivaallinen! Palmikoita, iih! Kuka neuloisi mulle sen..

Linnéa kirjoitti...

Minä vielä odottelen että Amazon suvaitsisi toimittaa sen ensimmäisen kirjan. Tilaamani 7:n kirjan setti, johon valitsin vaihtoehdon "yhdessä paketissa, jos vain mahdollista, kiitos" on tähän mennessä paloiteltu jo neljään osaan.

Susie Hoodie on minunkin suosikkini, se olisi tarkoitus ottaa puikoille kunhan löydän aikaa ja sopivaa lankaa (ja uskallan). February Lady Sweater oli suunnitelmissa, mutta taidan sittenkin jättää sen odottamaan, ja iskeä Susien kimppuun. Olisikohan Seiskaveikka ihan mahdoton lanka...

khr kirjoitti...

Tuo "valitse mahdollisimman ohutta lankaa" on kyllä sinänsä hyvä, mutta rasittava ohje. Ihan kuin suuren pinnan neulominen ei olisi tarpeeksi rasittavaa paksummallakin :)

Related Posts with Thumbnails