lauantai 26. maaliskuuta 2011

Kukkaloistoa aikasin keväällä

En ole mikään viherpeukalo mutta ihmettelen miten ihmeköynnös kukkii jo näin aikasin keväällä. Aikaisemmin kukka on puhjennut kukkimaan vasta toukokuussa.

Ihmeköynnöshän vaatii talvella lepokauden ja silloin se on kamalan näköinen kun runko on  paljas. Tällä hetkellä kukat ovat vaaleanpunaiset, mutta kun mennään kesää kohti kukat värjääntyvät tummanliiloiksi. Syksyllä kun kukka on kukkinut leikkaan siitä muutamia oksia pois ja keväällä leikkaan ja muotoilen siitä sopivan kokoisen ikkunalleni. Yritän pitää kukan pienenä, sillä se kasvaa kesän aikana suureksi, niin että se täyttää koko ikkunan.


Meillä oli kotona vaaleanpunainen "kotikoivu" joka olikin oikealta nimeltään Vaahtera Aulio tai Kotivaahtera. Minulla on ollut keltainen, vaaleanpunainen ja oranssi Aulio, mutta nyt minulla on jäljellä vain tämä yksilö, josta olen ottanut pistokkaita. Aulio kukkii aikasesta keväästä myöhään syksyyn. Minun on ollut vaikea pitää se hengissä talven yli, vaikka olen hoitanut kukkaa hyvin, tai olenkohan hoitanut sitä liian hyvin. Käydessäni Kodin Ykkösessä viime syksynä siellä oli kukkapuolella komeita, keltakukkaisia Aulioita mutta en halunnut maksaa siitä 15 euroa.


Aluksi kerroin, etten ole mikään viherpeukalo, mutta silti minulla on paljon kukkia. Viime vuonna päätin vähentää kukkia rajusti. Yleensä minulla on noin 60-70 kukkaa ja nyt olen saanut vähennettyä kukkien määrän puoleen siitä. Varmaakin kuulostaa siltä, että kotini on viidakko, mutta minulla on 20 ikkunaa joihin olen kukkani laittanut  ja mieheni on tehnyt minulle vielä kukkapylväitä avuksi. Olen myös joka vuosi istutellut kukkia lapsilleni ja ystävilleni. Halutuin kukka on ollut Papukaijakukka. Papukaijakukan emoyksilön sain jo lapsuudessani naapurilta, silloin sitä ei vielä löytynyt Suomesta. Kun kukka kasvaa ja alkaa kukkimaan otan teille kuvan siitä.

1 kommenttia:

Linnéa kirjoitti...

Meillä vain rahapuut ja kaktukset pysyvät hengissä... :)

Related Posts with Thumbnails