torstai 20. toukokuuta 2010

"Jos omistat puutarhan ja kirjakokoelman, sinulta ei puutu mitään." (Marcus Tullius Cicero)

Käsityörintamalla on hiljaista. Kai se on tämä kevät, joka saa viherpeukalon syyhyämään enemmän kuin lankapeukalon. Koivun siitepöly vähän hillitsee tätä intoa, mutta jospa tuokin alkaisi pikkuhiljaa hellittää. Tekisi mieli kaivella multaa ja istuttaa kaikkea hyödyllistä, porkkanaa, perunaa, tomaatteja, kaalinpäitä, sokerijuurikkaita, kaalia, vaikka mitä. Tuo takapiha on kuitenkin sen verran pieni, että ei sinne oikein mitään kamalan suurta mahdu. Viime kesänä istutettiin syreeni, viinimarjapuska ja kaksi pensasmustikan taimea. Toinen pensasmustikoista näyttää kupsahtaneen, toinen porskuttaa vielä. Uusi pitäisi siis ostaa. Nyt en vaan tiedä onko tuo kupsahtanut Aino vai Alvar, niin en tiedä kumpi pitäisi ostaa. Pitää yrittää kaivella muistiinpanoja, jospa niistä selviäisi.

Viime vuonna pihalta löytyi myös tomaatintaimi, joka antoi syyskuussa yllättävän suuren sadon, ja amppelimansikka, jonka mansikat maistuivat paljon paremmalta kuin kaupasta ostetut. Kumpikin menestyi ihan hyvin, vaikka puutarhanhoitokokemukseni on peräisin lähinnä Farmvillestä. Tänä vuonna ajattelin laittaa pari-kolme tomaattia ja useamman mansikantaimen, kunhan noita vaan tulisi paikalliseen puutarhakauppaan. Pitää käydä viikonloppuna Tallbergillä katsomassa, josko tomaatintaimet ovat valmiita siirrettäväksi piharuukkuun. Paikallisessa Prismassa lupailivat mansikantaimia ensi viikoksi.

Ajattelin kokeilla myös ruukkusalaatti, tilliä ja persiljaa, niitä kun tulee syötyä muutenkin. Ämpäriperunat houkuttelevat myös, mutta jotenkin ne vaikuttavat vaikeilta. Onneksi rahallinen menetys ei ole suuri, jos perunasato jää pieneksi. Mies vähän vilautteli herneenkasvatusta, mutta olen jostain saanut päähäni että se olisi hankalaa. Plus että en ole kamalan innoissani kasvattamassa jotain hankalaa, jota en itse voi syödä.

Tämä taitaa olla ainoa tällä hetkellä kukkiva tuolla kukkapenkissä. Sille pitää seuraa surullisen näköinen jukkapalmu, jonka passitin pihalle saamaan vähän aurinkoa ja raikasta ilmaa. Jospa se tuosta vielä piristyisi...

0 kommenttia:

Related Posts with Thumbnails