tiistai 29. kesäkuuta 2010

Rakennuspuuhia tämäkin

Uusi ikuisuusprojekti aloitettu! Näitähän riittää. Sain toissapäivänä vihdoinkin kotiin vanhempien varastossa pari vuotta marinoituneet nukkekodit, jotka isä on bongannut kirpparilta yhteensä 15:sta eurolla. Ajatus olisi että pääsisin kunnostamaan näistä kaksi hyväkuntoista nukkekotia. Monta suloista kokoelmaa -blogin Toukkeron pyynnöstä esittelen nukkekotini täällä.


Ei hassumpia löytöjä 15 eurolla, vaikka kaipaavatkin reipasta kunnostamista.

Omassa lapsuudessani omistin samanlaisen Lundby-nukkekodin, joka kuitenkin meni piloille säilytyksessä. Kun surffailin nukkekotisivuilla, törmäsin vanhoihin luetteloihin, joista oma nukkekotini löytyi. Jos muistini ei petä, minulla oli nukkekodista versio, jota myytiin vuosina 1981-1985, tai ainakin näiden vuosien vanhoista katalogeista bongasin tämän mallin.


Ihan sataprosenttisen varma en ole, mutta näyttää tutulta.

Ulkoapäin oma nukkekotini näytti samalta kuin vasemmanpuoleinen, punakattoinen ja valkotiilinen. Minusta tuo on Lundby-nukkekodin ainoa, oikea väritys. Harmittaa hieman, että tuon nukkekodin katto ja seinät ovat niin huonossa kunnossa, että luultavasti joudun uusimaan ne kokonaan. Oikeastaan melkein kaikki tuossa vanhemmassa talossa menee uusiksi, seinäpaperit, katto, lattiat, portaat...


Uudempi (ainakin näin oletan), oikeanpuoleinen talo, on hieman paremmassa kunnossa. Värikäs katto on oikeastaan aika hauskan näköinen. En  onnistunut löytämään katalogeista tietoa, onko tuo katto alkuperäinen, vai myöhemmin lisätty. Myöhemmän lisäyksen puolesta puhuu se, että paperi loppuu puolisen senttiä ennen katon reunaa.

Oikeanpuoleisen talon ulkopapereista en pidä ollenkaan. Ihmeelliset sydänkattoluukut ja päällemaalatut kukat eivät lainkaan puhuttele esteettistä silmääni. Uusiksi taitaa mennä.


Vanhempi talo on surullinen näky. Katon reunus puuttuu, katosta puuttuu paloja, seinä- ja lattiapaperit on revitty osittain pois. En tiedä onko asialla ollut lapsi, vai uudistushenkinen askartelija, joka on kyllästynyt kesken kaiken. Osa talon lattiamateriaaleista on jo korvattu uudella muovimatolla, joka tuossa kuvassa repsottaa irtonaisena. Alta paljastuu korkkimatto, joka ei sekään ole kovin kaunis. Alakerran lattia on kärsinyt aikamoisia vahinkoja, ja portaiden kaiteet ovat murtuneet. harkitsen kaiteiden irrottamista, ja korvaamista ohuilla puurimoilla, samaan tyyliin kuin vielä vanhemmissa Lundby-taloissa.


Ovet ovat yllättävän hyvässä kunnossa, mitä nyt melkein kaikista on kahva murtunut. Olohuoneen tapetit ovat  ihanat, kauniit ja vaaleansiniset, mutta valitettavasti niin kuluneet, että niitä ei taida saada pelastettua. Harmin paikka.

Keittiössä on käynyt vesivahinko, mutta ei se mitään, noita tapetteja en halunnutkaan säilyttää. Aitoa kasaria. Kaikkien muiden vuosikymmenien tyylistä onnistun löytämään jotain kaunista, mutta 80-luku on haastava tapaus.

Jo 80-luvun nukkeleikkijät tiesivät miten tätä kammokeittiötä pitää käsitellä: peitetään niin suuri osa keittiön tapeteista, kuin mitenkään vain on mahdollista! Kuva vuoden 1985 Lundby-katalogista.


Uudemmassa talossa on hyväkuntoinen, mutta jos mahdollista, vielä kamalampi tapetti. Pois, pois, pois! Korkkimatto on aika hyvässä kunnossa, joten harkitsen sen jättämistä. Se sopisi hyvin hieman vanhanaikaisen talon tunnelmaan, vaikka onkin vähän haalistunut. Saisikohan siihen lisää väriä jollain mattalakalla?


Uudemman talon eteinen. Tapetti = ihana. Feikkiovi = kamala. Mikä hinku Lundbyllä on ollut tehdä tuollaisia? Minulle on muuten jäänyt epäselväksi mikä tämän huoneen oikeastaan on tarkoitus olla. Eteiseksi se on turhan iso, makuuhuoneeksi tyhmä, kun se selvästi on läpikulkupaikka. Nukkekatalogeissa tähän on usein sijoitettu pöytä, jonka ympärillä on tuoleja, mutta en oikein osaa pitää sitä ruokasalina, varsinkin kun keittiössä on aina kunnon pöytä ja tuolit. Eikö tätäkin tilaa olisi voinut käyttää vaikka makuuhuoneeksi? Nyt joku joutuu aina nukkumaan yläkerran tasanteella.


Olohuoneessa on sama vika kuin eteisessä, feikki-ikkuna ja näkymä feikki-takapihalle. Onneksi tämäkin tapetti on vähemmän kaunista, joten sekin joutaa pois. Lattia taas olisi kiva, mutta joku tumpelo oli mennyt teippaamaan ostokuitin keskelle lattiaa, enkä saanut teippejä irti ilman että lattian pinta vaurioitui, vaikka kuinka yritin.Kylpyhuone! Aika saunamaiset tunnelmat. Molemmissa nukkekodeissa on kylpyhuoneessa puupaneelit, mutta tässä on kauniin sininen laattalattia, vanhemmassa beige. Luin jostakin että 60- ja 70-luvun taloissa kylpyhuoneessa olisi ollut erillinen saunatila, ja kyllähän tuonne voisi hyvin kuvitella lauteet ja kiukaan. Omassa lapsuudenaikaisessa nukkekodissani taisi olla vaaleanpunainen kylpyamme.


Uudemmassa talossa ehdottomasti kaunein huone on yläkerran makuuhuone, jossa on ajattomat kukkatapetit ja pehmeän harmaa parketti. Harmittavasti vain tämäkin huone on kärsinyt vesivahinkoja (mitä ihmettä ihmiset näille taloille oikein tekevät?), joten tapetti saattaa mennä vaihtoon. Olisi mukavaa säilyttää näissä taloissa edes osa alkuperäisistä materiaaleista, mutta saa nyt nähdä miten paljon on pelastettavissa. Sekin näyttää oudolta, jos osa talosta on uutta ja kiiltävää, osa taas vanhaa ja kulahtanutta.

Yritin ajoittaa näitä nukkekoteja, mutta se ei ollut ihan helppoa. Peppe's Dollhouse Page -sivustolta löytyy Lundbyn katalogeja vuosien varrelta, mutta näyttää siltä, että samaan aikaan on ollut myynnissä taloja, joiden tapetit ja lattiapinnat ovat erilaisia. Esimerkiksi  vuoden 1985 katalogista löytyy sekä lapsuudenaikainen taloni, että vanhempi näistä kahdesta jotka aion nyt kunnostaa. 1980-luvun alku- ja keskipuolella siis liikutaan.

Toinen talo onkin sitten ongelmallisempi. Eräästä vuodelle 1985 päivätystä esitteestä, löytyy talo joka muistuttaa minun uudempaa taloani. Seuraavissa, 80-luvun loppupuolen katalogeissa ei näy oikein mitään tämän talon näköistä, mutta katalogien skannaukset ovat kohtalaisen heikkolaatuisia. 1980-luvun loppupuolen talot näyttävät muutenkin edustavan vanhempaa, valkotiilistä ja yksinkertaista tyyliä. Sitten, vuoden 1990-katalogista löytyy talo joka minusta muistuttaa tätä uudempaa taloa. Kuva on valitettavasti niin huono, että varmasti ei voi sanoa, mutta tapettien kuvioinnit muistuttavat kyseisen talon kuviointeja, ja kylpyhuoneessakin on oikeanlaiset värit. Ota nyt sitten tuosta selvää. Jos joku osaa neuvoa, mistä löytäisi tästä asiasta tietoa, niin ottaisin kiitollisena vastaan.

Nukkekotiprojektin ennustettu valmistumisaika on vuonna 2030, mutta kuten kaikkien rakennusprojektien suhteen, aikatauluilla on tapana venyä...

4 kommenttia:

Rva Kepponen kirjoitti...

Ihanat rakennuspuuhat!

Ananas kirjoitti...

Ihana entry, kiitos tästä :D
Kylläpä ovat kovia kokeneet nuo talot. Jännät nuo uudemman talon feikkiovet ja -ikkunat, en muista sellaisia aiemmin nähneeni. Vievät kyllä typerästi tilaa juuri parhailta seiniltä, jolle huonekaluja voi asetella. Sivuseinällä huonekalut näkyy huonommin.
Minulla lundbyn eteinen toimii työ- ja takkahuoneena. Tosin kirjoituspöytä saattaa siirtyä siitä, jahka saan sopivan pienen sohvaryhmän (pitäisi olla jo postissa matkalla :D). Portaiden sivu on erinomainen puhelinpöydälle, pukeutusmipeilille tai vaikka kenkäkaapille.
Minun talo on kanssa valkotiilinen ja siinä on tuollaiset kukkalaatikot ikkunoiden alla (viimevuosina ja nykyään taitaa kaikissa taloissa olla valmiit kukat)ja ikkunaluukut, mutta luukuissa on vain yksi sydän. Kiitos vielä nukkekotilinkistä, voisin oman talonikin koettaa ajoittaa :) Luultavasti se on kuitenkin jostain 90-luvun alkupuolelta.

Ananas kirjoitti...

Minusta sinun uudempi talosi on selvästi tässä 1992-vuoden katalogissa: http://peppesdollhousepage.com/PDF/lundby%201992.pdf
Jopa katto näyttäisi yhtä kirjavalta jos oikein kuvasta tiiraa.

Viffala kirjoitti...

Huh, minulle tulee oikein hiki kun katselen noita nukkekoteja ja ihania muistoja kun sinä leikit omalla nukkekodilla. Ihmeelistä, että ne on
aika heikkoa tekoa. Minun pitäisi etsiä sinulle ne minun lapsuuden nukkekalusteet. En ihan muista koska minä sain nukkekodin mutta luulen sen olleet ihan 50- 60- luvun vaihteessa. Huonekalut on veistetyt puusta. Jäljellä on ainakin keittiökalusteet ja makuuhuoneen ja joitakin tuoleja jotka kuuleuvat olohuoneseen. Muistan pienen tytön istuneen niillä pienenä ja osalle kävi niinkuin Kultakutrille joka istui pikku-karhun tuolille.

Related Posts with Thumbnails